Thursday, 14 August 2014

Kek COklat Moist kukus + Cream Cheese frosting

Hihi..
Nak btau awal2 yang entry ni xde gambar..
Sebab x sempat nak snap2..
Huhu xde laa kenang-kenangan kek coklat moist kukusku yg pertama..



Al-kisah....
Nak melawat bakal keluarga baru.. Penat fikir nak bwk buah tgn ape... So, mula2 rancang nak buat kek biasa..just tambah cream cheese frosting..tp tanye kakak kat opis ni, die cdgkn buat kek coklat moist.. So makin galak la jari2 meng'google' resepi kek kukus yang senang...
Selalu orang buat kek ni letak topping coklat..tapi xpe, tuka topping...hehe

**Rupa kek ini yg normally org suka buat, with choc topping**


Mak oiii byk gak resepi..
tp nak kongsi yg aku dah try buat..

**rupe kek ni paling hampir dgn hasil yg dah siap. Thanks Mr.Google! hihi**


KEK COKLAT MOIST KUKUS
Bahan A:
1 cawan serbuk koko (tak kisah jenama ape pon sbb same je rasa..hihi)
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan gula (nak guna gula biasa boleh, gula castor pon boleh)

**Larutkan bahan A sampai gula hancur dan bahan2 sebati lpastu biarkan sekejap**

Bahan B:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

p/s: boleh guna tepung kek jugak,tp if guna tepung kek, tak payah guna baking powder lagi sbb dah ada dalam tepung kek tu. just tambah soda bikarbonat je. Saye guna tepung kek.

**Ayak bahan2 tersebut**

Bahan lain :
Telur 3 biji
1 sudu kecil esen vanilla.

CARA BUAT:
1. pukul telur sampai kembang (5 minit ++)
2. masukkan esen vanilla. lpastu pukul lg.
3. masukkan bahan A. lpastu pukul lagi sampai sebati.
4. masukkan bahan B sikit2 sampai habis. pukul sampai sebati. (5 minit ++) - sementara nak tggu sebati, boleh la mula rebus air kat bahagian bawah pengukus tu. Pastikan air menggelegak!
5. sapu butter kat loyang pengukus
6. tuang adunan dalam loyang.
7. tutup loyang dengan alumunium foil or plastik utk pastikan xde air menitik dlm adunan mase tgh kukus kek.
8. Kukus selama 1 jam 10 minit. Jgn sebok nk bukak2 penutup pengukus. Dah ckup timing, agkat n sejukkan.

CREAM CHEESE FROSTING
Bahan-bahan:
400gm krim cheese (kuantiti ni patotnye 500gm,tp aku ikoot sdap rase je ubah..hihi)
1/2 cawan buttercup - suhu bilik sbb senang nak mesin (lebih kurang separuh stik)
2 cawan gula aising (boleh ubah ikut suka,if tanak manis sgt boleh kurangkan)
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil jus lemon

CARA BUAT:
1. pukul krim cheese dan butter sampai sebati
2. masukkan esen vanilla, jus lemon & gula aising.
3. pukul lagi sampai sebati.

**Lepastu tu sapu la dekat kek tadi. boleh gak tabur garnish untuk kasi cantik. ahkak letak choc rice je..hihi**

Alhamdulillah, cubaan pertama menjadi. Next time boleh buat lagi.


Selamat mencuba! (^_^)v

No comments:

Post a Comment